De Vloerkledenspecialist weet raad: zo legt u een vloerkleed

Bij de aankoop van een nieuw vloerkleed zijn er een aantal zaken die u kunt voorbereiden. Zo is het verstandig om thuis al eens te kijken wat de juiste afmeting is van het vloerkleed. Lees hiervoor het eerder gepubliceerde artikel. Ook is het prettig om bij een bezoek aan de winkel zoveel mogelijk stalen en stoffen van uw interieur mee te nemen. Bedenk daarnaast hoe u het vloerkleed wilt positioneren en waar deze komt te liggen. Er zit namelijk wel degelijk een verschil tussen een vloerkleed voor onder de eettafel of bij de bank.

Vloerkleed in zithoek

Bij Brokking Vloerkledenspecialist krijgen we vaak de vraag of u een vloerkleed beter vóór of onder de bank kan leggen. Nu is dit natuurlijk vooral een kwestie van smaak en persoonlijke voorkeur en voor allebei valt iets te zeggen.

Het leggen van een vloerkleed voor de bank

Wanneer u het tapijt tegen of net voor de poten van de bank legt, met de salontafel (precies in het midden!) erop, komen de meubels afzonderlijk iets beter tot hun recht. Het accent komt hierdoor namelijk iets meer op de afzonderlijke stukken te liggen. Met name wanneer uw sofa’s uit dezelfde lijn komen en de tafel hier goed bij past, dus wanneer de eenheid er als het ware al is, hoeft u niet de hele zithoek op het tapijt te zetten.

Een ander punt van overweging is de vloer die u gaat bedekken. Woont u in een historisch pand met een authentieke houten vloer? Hou deze dan zoveel mogelijk zichtbaar door te kiezen voor een wat kleiner vloerkleed, één die niet onder de bank gaat.

Het vloerkleed onder de bank

Met het karpet onder de bank – net onder de voorste poten of helemaal – maakt u optimaal gebruik van de verbindende werking van het kleed. Wanneer uw zithoek bestaat uit afzonderlijke stukken uit verschillende lijnen verdient dit daarom de voorkeur.

Ook wanneer uw meubels, muren en attributen verschillende kleuren hebben is dit een goed idee. Kies dan bij voorkeur een kleed waarin de kleuren van alle afzonderlijke stukken terug komen. U zult versteld staan van het resultaat!

Woont u relatief klein en wilt u meer ruimte en lucht creëren in het interieur? Leg ook dan het tapijt onder de bank. De kamer zal hierdoor groter lijken.

Vloerkleed onder hoek- of loungebank

Bij een hoek- of loungebank laat u het kleed iets onder de hoek of loungedeel beginnen en laat u het uitsteken aan de andere kant. Dan ligt het vloerkleed iets minder centraal in de ruimte maar wordt het wel meer onderdeel van de bank. De lange kant van het kleed loopt met de lengte van de bank mee.

Vloerkleed onder de eettafel

Een beetje rekening houden met de verhoudingen is essentieel. Heeft u een hele lange eettafel, dan mag daar natuurlijk ook een extra groot kleed onder komen te liggen. Wanneer het kleed maar net tot de tafelrand reikt, valt het patroon op het kleed nauwelijks op. En dat is zonde! Zorg ervoor dat het kleed minimaal 70 cm langer en breder is dan de tafel, zodat de stoelpoten bij het verschuiven niet op de randen van het tapijt staan. Doordat het midden van het vloerkleed door de tafel wordt bedekt, is het design van de zijkanten extra belangrijk.

Vloerkleed voor de slaapkamer

In de slaapkamer staat zowel een smal als breed vloerkleed naast het bed of aan het voeteneinde mooi. Bovendien voelt het lekker comfortabel onder de voeten. U kunt het kleed deels onder het bed laten verdwijnen, maar ook naast het bed plaatsen. Heeft u een grote slaapkamer? Dan kunt u ook een groot vloerkleed onder het bed neerleggen. Zorg ervoor dat het bed in het midden staat, dit levert het mooiste geheel op.

Vloerkleed in de gang of hal

Voor de gang of hal is over het algemeen een smal tapijt een goede keuze. Positioneer deze in het midden voor een symmetrisch geheel.

Hopelijk hebben wij hiermee wat verder op weg geholpen. Uiteraard bent u altijd welkom in onze showroom in IJsselstein voor een persoonlijk advies.