Inspiratie

Wat is het verschil tussen een tapijt en vloerkleed?

Vloerkledenspecialist / 04 januari /
Of karpet, al wordt dat woord in de huidige tijd niet vaak meer gebruikt. Deze begrippen worden vaak door elkaar gebruikt, ook door ons. Er is echter wel degelijk een verschil. Een vloerkleed is altijd een losliggend kleed en bedekt niet de gehele vloer. Een tapijt daarentegen kan wel de hele vloer beslaan en ligt dan vast.

Of karpet, al wordt dat woord in de huidige tijd niet vaak meer gebruikt. Deze begrippen worden vaak door elkaar gebruikt, ook door ons. Er is echter wel degelijk een verschil. Een vloerkleed is altijd een losliggend kleed en bedekt niet de gehele vloer. Een tapijt daarentegen kan wel de hele vloer beslaan en ligt dan vast. Ook wel vloerbedekking genoemd. Zowel een tapijt als vloerkleed of karpet kan als wandbekleding gebruikt worden. Dit is zelfs een ware trend!

Tapijt

Tapijt is vloerbedekking van textiel die bestaat uit een drager van jute of kunststof waarop een bovenkant, de pool, is aangebracht van losse draadeinden of lussen van materialen zoals wol, kunstgaren, katoen of sisal. In deze betekenis wordt met tapijt het materiaal bedoeld waarmee de vloer bedekt kan worden en kan bijvoorbeeld gesproken worden van kamerbreed, van muur tot muur tapijt, meestal vier meter breed.

Carpet of vloerkleed

Een vloerkleed is een stuk textiel dat een gedeelte van de vloer bedekt en vooral ter decoratie wordt gebruikt. Een tapijt kan ook verwijzen naar een los vloerkleed van dezelfde samenstelling als tapijt, en is vaak geknoopt of geweven in een patroon of voorstelling. Een lang, smal vloerkleed bijvoorbeeld op een trap noemt men een traploper. Vloerkleden zijn oorspronkelijk afkomstig uit Azië en werden door reizigers en kolonisten mee naar huis genomen.

Wandtapijt

Het wandtapijt is weer helemaal hip en juist daarom vonden wij het wel leuk om ook hierover een stukje historie te delen. Het wandtapijt kan meerdere functies hebben. Van oorsprong diende het ter isolatie van koude binnenmuren, daarna werd de decoratieve functie het belangrijkste en lang werd het, vanwege de grote kostbaarheid, gezien als investering. Het succes van het wandtapijt als decoratie is deels te verklaren door het mobiele karakter ervan. Vorsten en edellieden konden op vrij eenvoudige wijze een serie wandtapijten van hun ene residentie naar de andere meenemen. Ze dienden om kastelen op te fleuren en tocht te weren. Wandtapijten die tuinen afbeelden, gaven op winterse dagen een aangename indruk. Daarnaast hebben wandtapijten ook een akoestisch effect.

Wandkleed

In de tegenwoordige tijd is de term wandkleed gebruikelijker. Verfraai die saaie muur met een leuk wandkleed. Het werkt ook nog eens isolerend en past dus prima in het rijtje met onze tips om het huis te verwarmen zonder verwarming. Wat vindt u van dit kleed als wandkleed?

Afghan Kelim Bugs ’n Birds vloerkleed

Tapijt, vloerkleed of wandkleed

Match het vloerkleed bij uw interieur

Direct uit voorraad leverbaar

Op bestelling

Populaire combinaties
Kies uw eigen kleur
Probeer ook deze vloerkleden eens

Onze geliefde inruilactie is weer van start gegaan. Tijdens de actieperiode geven wij tot wel 25% inruilkorting op uw nieuwe vloerkleed. Het goede nieuws is dat u sowieso 10% korting krijgt, ook als er niets in te ruilen valt. De actie is van toepassing op onze voorraad vloerkleden. Wij zien u graag verschijnen in onze winkel in IJsselstein. Doe hier alvast inspiratie op.