Inspiratie

De geschiedenis van het handgeknoopte tapijt

Vloerkledenspecialist / 20 augustus /

Wist u dat tot halverwege de 18e eeuw een tapijt vrijwel nooit op de vloer werd gelegd? Tegenwoordig kennen we het juist als kleed om de vloer en een kamer op te fleuren en aan te kleden. De historie van het handgeknoopte tapijt vervult echter een andere behoefte.

Het Midden-Oosten als de broedplaats van de tapijten productie

Iran is tegenwoordig de grootste producent en exporteur ter wereld van handgemaakte tapijten. Ook het grootste tapijt ooit is in een Iraanse tapijten fabriek gemaakt: een karpet van 5.627 m2 met een gewicht van maar liefst 47 ton. Het gebied rondom Iran houdt tevens het record van de eerste bekende tapijten uit de geschiedenis. Er zijn stukken tapijt opgegraven in Armenië, een provincie van het Perzische rijk, die dateren uit de 7e eeuw v.Chr.

Het oudste tapijt ter wereld

In de 5e eeuw v.Chr. omschreef Herodotus de tapijten die destijds werden gemaakt door de inwoners van de Kaukasus als ‘prachtige karpetten met wonderlijke kleuren die nooit vervagen’. De Griekse historicus lijkt het niet onjuist te hebben gehad. Het oudste complete tapijt ter wereld, het Pazyryk tapijt (500 v.Chr.), wordt vandaag de dag in St. Petersburg nog steeds bewonderd om zijn rijke kleuren. Het tapijt is opgegraven in 1949 bij een grafheuvel in Pazyryk in het Altai gebergte in Siberië. Onderzoekers beweren dat het Pazyryk tapijt onderdeel was van een begrafenis uitrusting en hoogstwaarschijnlijk is gemaakt in Armenië in het Perzische rijk.

De oriëntaalse tapijten komen naar Europa

Tijdens de kruistochten van de 11e eeuw, door het contact van Europese kruisvaarders met Oosterse handelaren, werden Oosterse tapijten geïntroduceerd in Europa. In de daaropvolgende eeuwen groeide de handel in tapijten afkomstig uit het Midden-Oosten. De tapijten hadden geen functioneel doel, maar werden beschouwd als kunstobjecten en daar zijn wij het ook vandaag de dag nog altijd mee eens. In 1608 besloot de Franse vorst Hendrik IV zelf een tapijtfabriek te openen in zijn paleis aan het Louvre. Hij wilde niet langer dat de Fransen de dure tapijten uit het buitenland haalden, maar dat liefhebbers van tapijten hun geld in Frankrijk zelf uitgaven. De tapijten die in deze fabriek waren gemaakt, werden echter nooit aan het Franse publiek verkocht. Hendrik IV vond de Franse oriëntaalse tapijten zo mooi dat hij ze zelf wilde houden.

Van handgemaakt naar massaproductie

Tot het midden van de 18e eeuw waren tapijten in Europa een luxeproduct. Ze werden voornamelijk gebruikt voor op tafels en aan de muur omdat ze te waardevol waren om op de vloer te leggen. Bijna onmogelijk om voor te stellen dat dit ooit zo was toch? Nu zien we in bijna elke woning wel een tapijt op de vloer liggen. Deze vloerkleden worden ook wel karpetten genoemd.

Match het vloerkleed bij uw interieur

Direct uit voorraad leverbaar

Op bestelling

Populaire combinaties
Kies uw eigen kleur
Probeer ook deze vloerkleden eens

Onze geliefde inruilactie is weer van start gegaan. Tijdens de actieperiode geven wij tot wel 25% inruilkorting op uw nieuwe vloerkleed. Het goede nieuws is dat u sowieso 10% korting krijgt, ook als er niets in te ruilen valt. De actie is van toepassing op onze voorraad vloerkleden. Wij zien u graag verschijnen in onze winkel in IJsselstein. Doe hier alvast inspiratie op.